Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Afval heeft toekomst
010 820 99 20

Gepubliceerd op: 18-02-2021

“Vroeger werden we gezien als de grote vervuilers. Nu wordt naar ons gekeken voor de oplossing.” Stefan van Alphen vertelt deze week bij Studio Friends in Business over hoe hij zich met In2Waste vastbijt in het onderwerp circulariteit. En hoe hij daarmee zijn klanten verder helpt in de transitie naar de nieuwe economie.

Een jaar of vijf geleden merkte recyclingbedrijf A&M Recycling hoe klantvragen langzaamaan begonnen te veranderen. Klanten wilden niet langer alleen hun metalen kwijt. Ze wilden dat ook op een verantwoorde manier. Van Alphen vertelt interviewer Jan Dirk Stouten hoe hij daarin een cruciale rol zag weggelegd voor de onderneming. Met de oprichting van circulair kennis- en innovatiecentrum In2Waste worden opdrachtgevers geholpen met het behalen van hun circulaire en maatschappelijke doelen. 

“Je moet ambitieus zijn”

Als je je met circulariteit bezighoudt, moet je wel ambitieus zijn, heeft Van Alphen gemerkt. “Je moet een lange adem hebben. Omdat het voor de meeste klanten nog steeds nieuw is, lopen dingen nog geregeld vast. Of komen niet van de kant. Dat is nieuw, maar helemaal niet erg. Vroeger hadden we iedere dag handel. Nu duurt het soms wat langer voordat je bij klanten de juiste snaar raakt. Maar het is mooi als je ze motiveert om zorgvuldig met hun materialen om te gaan.”

Met de oude economie de nieuwe opbouwen

“Deze wereld pakt je, of die pakt je niet. En mij pakt-ie.” Het is de dynamiek die de transitie naar een circulaire economie boeiend maakt, ervaart Stefan van Alphen. “Natuurlijk willen we allemaal dat het sneller gaat. Zeker als je aan het havengebied denkt. Dan denk je vooral aan de oude economie. Maar die heb je wel nodig om de nieuwe economie op te bouwen. Op onze locatie aan de Dintelweg zijn wij iedere dag bezig met het onderwerp circulariteit”, vertelt hij aan Jan Dirk Stouten.

Het ‘best bewaarde geheim van Rotterdam’

Aan het einde van het interview nodigt Van Alphen iedereen uit een keer op bezoek te komen bij – zo herhaalt hij de woorden van transitieprofessor Jan Rotmans – het ‘best bewaarde geheim van Rotterdam’. 

Bekijk het complete interview onderstaand: 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief